Z kombajnu vytekla nafta a olej do potoka

20.08.2012 16:05

 

     Z kombajnu na Plzeňsku vytekly v neděli večer do potoka desítky litrů nafty a oleje. Naštěstí nebyl hlášen žádný úhyn ryb. Hasiči instalovali sorbční stěny, zbytek dnes odstraní odborná firma, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Blanka Rauscherová.

     "Šlo o 130 litrů nafty a zatím nezjištěné množství oleje. Zřejmě při sklizni obilí unikly do Zlatého potoka," dodala. Událost se přihodila ve 20:30 v osadě Hůrky, které jsou částí obce Zahrádka.

Na místě zasahovala jednotka hasičů, která informovala odbor životního prostředí a Českou inspekci životního prostředí. "Co se nestačilo zachytit, bude dnes řešit přivolaná odborná firma," uvedla mluvčí hasičů.

     Podle šéfa odboru životního prostředí z města Nýřan Petra Hauera se nebezpečné látky do Zlatého potoka nedostaly, ale jen do příležitostného přítoku, který je nyní téměř vyschlý a žádné ryby tam nejsou. Hasiči posypali místa sorbentem a odborná firma dnes odstraní zbytky látek z vody i z okolní půdy. Nejprve se ale musí z místa odtáhnout kombajn. "Tomu prasklo hydraulické ovládání, takže nacouval do lesa. Pokud nezačne pršet, není nic ohrožené," dodal Hauer.