Výstavba centra odpadového hospodářství

28.07.2012 10:14

 

V Klatovech začala 14.července výstavba obřího centra odpadového hospodářství. Pro Plzeňský kraj unikátní projekt. Monstrum bude na necelých dvou hektarech. Měl by vzniknout sběrný dvůr na domovní odpady, který poslouží také integrovaným obcím do dubna 2013. Díky ostré konkurenci stavebních firem, které mají málo zakázek, si centrum vyžádá polovinu nákladů. ČTK to řekl místostarosta Klatov Václav Chroust.

     "Původně byly projektované náklady 32,3 milionu korun. Vítězná firma z 21 přihlášených ho ale vybuduje za polovinu," dodal. Z toho 85 procent uhradí operační program Životní prostředí a stát. Město "vysoutěžilo" výrazně levněji také nakladač odpadu pro areál. Místo rozpočtované ceny 3,2 milionu ho pořídí za 1,4 milionu Kč.

     Podle Chrousta jde o první fázi centra. Velký sběrný dvůr nahradí 20 let starý pod hřbitovem, který nemá dostatečnou kapacitu a má životnost jen sedm let. Postaví se také náhrada skladu nebezpečného odpadu. Dále tam vznikne přístřešek pro kontejnery, mostní váha, opravená manipulační plocha, osvětlení, kanalizace a vodovod a odstraní se buňky a přístřešky.   Kam půjde odpad? Odpad se bude házet do kontejnerů ze zastřešené rampy.

     Pokračovat se bude druhou etapou za deset milionů Kč. Ta by měla skončit v roce 2015, měla by to být stavba administrativního a technického zázemí, garáží pro techniku a kompostárny. Tento projekt také žádá o přispění dotace z EU.

     Městská skládka zůstane v sousedních Štěpánovicích. Její životnost, která je spočítána při dosavadním objemu odpadu minimálně na 12 let, podle místostarosty nejvíce ovlivní stavba spalovny komunálního odpadu, kterou chce u Plzně v roce 2015 otevřít Plzeňská teplárenská. Klatovy už byly osloveny,  že by tam mohly dodávat.

     Velmi dobře přístupný areál odpadového hospodářství vzniká na místě bývalého velkoskladu potravin Taroko ve směru na Tajanov. Radnice ho koupila před šesti lety za 12 milionů Kč. Nové odpadové zázemí naváže na starou industriální zónu města u bývalého Kozaku.