Velký úhyn ryb

26.07.2012 15:46

 

Havárie při které došlo k úniku hnojiv způsobila velké škody. Půl tuny mrtvých ryb vylovili rybáři z říčky Blaty, kterou zasáhla uniklá směs hnojiva, výkalů a zbytků krmiv ze zemědělského družstva v Seničce na Olomoucku. Naředěná kejda totiž dorazila k Tovačovu na Přerovsko.

     Podle vodohospodářů je zasažen tok v délce 20 kilometrů. Odborníci, kteří s následky ekologické havárie bojují pátým dnem, pomalu vyčerpali všechny technické možnosti. Zasaženou Blatu dnes začali ředit vodou z obrovských nádrží ze Sigmy Lutín. Podle rybářů se říčka bude z ekologické havárie vzpamatovávat několik let.

     "Jen v Olšanech jsme vylovili 470 kilogramů mrtvých ryb. V odklízení pokračujeme dál, na místě bude ještě tak 50 kilo. Poté se přesuneme do Hněvotína, tam to budeme muset posbírat také. Těžko říci, kolik toho celkem bude. Když jsem dnes viděl vodu v Olšanech, myslím si, že tam nic nepřežilo," řekl pro ČTK hospodář olomouckých rybářů Václav Zelníček. Otrávená voda zasáhla podle něj dvě desítky druhů ryb. Rybáři z vody lovili mrtvé štiky, amury nebo kapry.

     Zástupci Povodí Moravy již dostali do rukou první výsledky rozbory vody z kontaminované Blaty. Vyplývá z nich, že obsahy organického znečištění a amoniaku jsou extrémně vysoké. "Tento negativní stav je patrný až po obec Štětovice. Nejhorší stav byl zjištěn v úseku Olšany u Prostějova - Štětovice," řekla ČTK mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Z výsledků je podle odborníků také zřejmé, že u obce Senička již tok nevykazuje zhoršenou kvalitu vody. "Ve vzdutí jezu v Těšeticích byl kvůli zadrženému velkému množství kejdy zaznamenán pokles obsahu rozpuštěného kyslíku," dodala mluvčí.

     Naředěná kejda mezitím dorazila k Tovačovu. "Za chvíli se to dostane k Mlýnskému náhonu, který jsme posílili 1,5 kubíkem. Naředíme to v náhonu, takže by nám koncentrace, která sem dojde, neměla snad nic udělat," řekl dopoledne 10.července ČTK Jiří Mašek z odboru vodního hospodářství přerovské radnice.

     Havárie velmi zasáhla i do života obyvatel žijících v okolí řeky. V Olšanech se již několik dní potýkají se silným zápachem. "Z Blaty je u nás jedna velká stoka. Teď nastane problém, Blata bude v obci zahnívat, budeme se s tím muset vypořádat," uvedl starosta Olšan Milan Elfmark. Dodal, že v Olšanech dosud z Blaty vyčerpali 2500 metrů krychlových odpadní vody a do říčky bylo zpět vypuštěno 1800 metrů krychlových pitné vody.

    Podle odborníků jsou technické možnosti na záchranu říčky pomalu vyčerpány. Během dnes pokračovali v čerpání kalu v Hněvotíně i v ředění pitnou vodou. Odpoledne se pustili do vypouštění tisíce kubíků vody z nádrží ze Sigmy Lutín, které směřovaly otevřeným korytem do Blaty.

     Cílem bylo tamní vodu co nejvíce naředit. "Co se mohlo udělat, se udělalo. Teď se s tím bude muset příroda poprat sama," řekla ČTK Hana Zvoníčková z oddělení vodního hospodářství olomouckého magistrátu. "Ta řeka je mrtvá, živočichové vymřeli. Jde nám nyní o to odvézt špinavou smradlavou vodu pryč z obydleného území, aby tam nestála," uvedla.

     Nádrž se protrhla v noci na pátek, uniklo asi 400 metrů krychlových kejdy. Havárii způsobily zřejmě vysoké teploty, které rozpustily asfalt utěsňující betonové dno nádrže. Dno se uvolnilo a kejda unikla do řeky. Případem se zabývá policie, zjišťuje, zda někdo nezanedbal své povinnosti a nemá na havárii podíl. Podle odborníků se bude říčka z následků vzpamatovávat několik let. Minimálně tři roky potrvá, než se do vody vrátí potrava pro ryby, říčka by podle nich měla ožít až během deseti let.