V Olomouci uhynuly ryby kvůli nedostatku kyslíku z veder.

22.08.2012 11:42

 

     Uhynulé ryby našli dnes ráno kolemjdoucí v olomoucké bývalé pískovně v místní části Slavonín. Hasiči na místě vyloučili únik jedovaté látky do vody, ryby zřejmě uhynuly kvůli nedostatku kyslíku. Podle vedoucího odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petra Loyky jde o klasický případ kyslíkového deficitu způsobeného vysokými teplotami.

     Rybáři odlovili 15 kilogramů uhynulých ryb.

     Podle mluvčího krajských hasičů Zdeňka Hošáka byl úhyn ryb ve vodní ploše zvané Hamrys v ulici Požárníků nahlášen hasičům ráno kolem 07:00 . „Na místě jsme vyloučili únik škodlivé látky do toku. Byli povoláni zástupci města, hasiči se následně vrátili na základnu,“ uvedl Hošák.

     Podle Loyky uhynuly drobné kaprovité ryby, ale i okouni, štiky a sumci. Rybáři již mrtvé ryby odlovili. Náklady se v tuto chvíli pohybují v řádu tisíců korun. V tom je podle Loyka zahrnuta škoda za uhynulé ryby i náklady na jejich odlovení, odvoz, likvidaci a další sledování situace.

    „Jde o jámu po těžbě štěrkopísku zaplavenou vodou. Není tam ani přítok, ani odtok. Čím vyšší teploty tam panují, tím horší je rozpustnost kyslíku ve vodě a naopak roste jeho spotřeba rybami a vodními živočichy. Úhyny ryb v této lokalitě se opakují již několik let v létě i v zimě,“ uvedl Loyka.

    Podle něj uhynou nejčastěji nad ránem, protože v noci spotřebovávají vodní tvorové výrazně více kyslíku. „Letos v létě je to v Olomouci první případ úhynu kvůli kyslíkovému deficitu. V tomto počasí ale nelze vyloučit, že se může zopakovat v této lokalitě či jiných místech,“ upozornil Loyka. Rybáři situaci stále sledují a zkontrolují i jiné štěrkopískové vodní plochy.