Úhyn ryb v Dlužnicích, příčina se zatím neví

23.08.2012 17:54

 

     V řece Bečvě v přerovské místní části Dlužnice uhynulo zhruba 50 kusů ryb. Příčina úhynu není zatím přesně objasněna. Rozbor vody nepotvrdil původní předpoklad o nedostatku kyslíku ve vodě. Odborníci naopak našli ve vodě mírně zvýšené množství fosforu, řekl dnes ČTK Marek Herman z odboru životního prostředí přerovského magistrátu. V odpoledních hodinách museli hasiči na místě zasahovat znovu, a to kvůli viditelnému úniku černé mazlavé látky. ČTK to řekl krajský mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

     Podle Hermana rozbory vody po ráno ohlášeném úhynu ryb prokázaly, že obsah kyslíku nebyl výrazně podlimitní. Proč ve vodě bylo mírně zvýšené množství fosforu, je otázka.     „Odebrali jsme vzorky vody a také tři kusy uhynulých ryb pro veterinární prozkoumání. Je těžké říci, jak se fosfor do vody dostal. Mohlo to souviset i se středeční bouřkou, ale to je jen spekulace,“ uvedl Herman. Výsledky zkoumání by mohly být podle něj známy příští týden.

Podle přerovské policejní mluvčí Miluše Zajícové zahynuly především plevelné ryby. Doplnila, že policie se případem nezabývá, předala ho odboru životního prostředí přerovského magistrátu.

     Odpoledne hasiči vyjížděli na místo znovu, a to kvůli úniku černé neznámé látky. Podle Hošáka byla na hladině patrná na úseku zhruba 300 metrů. „Budeme stavět norné stěny, které na místě zřejmě zůstanou až do pátečního rána. Jestli má událost spojitost s ranním úhynem ryb nelze odhadnout. Další úhyn zatím hlášen nebyl,“ uvedl Hošák.

     Úhyn ryb zaznamenali hasiči také ve středu v Olomouci. V bývalé pískovně v místní části Slavonín kvůli kyslíkovému deficitu uhynulo zhruba 15 kilogramů ryb. Kvůli velkému vedru klesá množství kyslíku ve vodě, ale naopak stoupá jeho spotřeba rybami a vodními živočichy. Podle biologa Petra Loyky ryby uhynou nejčastěji nad ránem, protože v noci spotřebovávají vodní tvorové výrazně více kyslíku.