Tři miliardy na renovace a výstavbu čistíren vod od SFŽP

21.07.2012 17:40

 

     Státní fond životního prostředí (SFŽP)nabízí tři miliardy korun z evropských fondů obcím a svazkům obcí na výstavbu a renovaci čistíren odpadních vod a kanalizací. Výzvu pro podávání žádostí zveřejnilo ministerstvo životního prostředí v pátek. Přijímat je bude fond od 9. července do 9. srpna 2012. "Alokace na schválené projekty v podoblasti podpory je vyhlášena ve výši tři miliardy korun," uvádí web SFŽP.

     Výzva se vztahuje na jednotlivé projekty, jejichž celkové náklady dosáhnou 50 milionů eur (1,2 miliardy korun) včetně daně z přidané hodnoty.

     V polovině března ministerstvo potvrdilo, že do Bruselu nepošle projekty, které by neměly naději na evropské peníze, například kvůli nevýhodným smlouvám. Byla mezi nimi i plánovaná rekonstrukce ústřední čistírny vod v Praze za několik miliard. Ministerstvo životního prostředí nedoporučilo ani dalších 26 projektů, mezi kterými byla například oprava čistírny v České Lípě či výstavba kanalizace a vodovodu ve Vizovicích. Peníze plánované původně na tyto projekty se rozhodnutím uvolnily. Šanci na příspěvek ve výši desítek milionů korun tak dostaly další obce.

     Počátkem června schválil ministr Tomáš Chalupa (ODS) evropské dotace pro 57 vodohospodářských projektů. Jejich plány, které byly zařazeny v takzvaném zásobníku projektů, tedy stavby, na něž se dosud nedostávaly peníze. Rozhodnutím ministra byly vráceny do procesu řádné administrace jako schválené žádosti.

     Proplácení dotací v programu Životní prostředí z Bruselu je pozastaveno. Po auditu 92 projektů, který skončil v červnu, ministerstvo doufá, že se tok peněz obnoví hned, jak bude spuštěno proplácení všech českých programů.