Stavba obří přehrady je zrušena

15.08.2012 05:54

 

     Brazilský soud v úterý zablokoval další stavbu obří přehrady Belo Monte, která se má stát třetí největší vodní elektrárnou na světě. Podle soudu vláda nedostatečně jednala s indiánskými kmeny, jejichž území voda vzedmutá přehradou zaplaví, napsal server BBC News.

     Vybudování přehrady schválil brazilský parlament v roce 2005. Soud ale nyní rozhodl, že schválení projektu měla předcházet jednání s indiánskými kmeny, které vytvoření obřího vodního díla postihne. K takovým jednáním však podle soudu nedošlo.

    "Brazilský parlament musí vzít v potaz stanovisko původního obyvatelstva. Zákonodárci mohou dát souhlas (se stavbou) pouze v případě, že s projektem budou souhlasit místní obyvatelé," uvedl soud.

     Přehrada by měla mít výkon 11.000 megawattů a podle vlády by měla posílit energetickou soběstačnost Brazílie a omezit její závislost na spalování fosilních paliv. Kritici projektu ale upozorňují, že vodní dílo zaplaví velkou část deštného pralesa a přinutí tisíce původních obyvatel k vystěhování.

     Brazilské úřady uvádějí, že jsou připraveny investovat až miliardu dolarů (20,3 miliardy korun) na podporu indiánských společenství, která se budou muset kvůli stavbě odstěhovat z dosavadních sídel.