Stavba Greenway Jizera

14.07.2012 14:04

 

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) povolila stavbu cyklostezky Greenway Jizera na Maloskalsku. Za to, ale udělila pokutu ve výši 5000 Kč za nepovolené bagrování v korytě řeky a ohrožení vzácných živočichů. Investorem je Sdružení Český ráj, novinářům vše potvrdil ředitel Jiří Lukeš. Rozhodnutí úřadu není pravomocné.

     Rybářský svaz vyhlásil řízení v dubnu. Rybářům nejvíc vadilo přejíždění koryta řeky technikou a používání kamene ze dna Jizery na vlastní stavbu. Vše nasvědčuje ničení tůní a poškozování a úhynu ryb a živočichů. Na Maloskalsku v Jizeře žijí státem zvláště chráněné ryby a živočichové jako mihule, střevle či vranka.

    ČIŽP mohla udělit mnohem vyšší pokutu, až milion korun, inspektoři však závažné porušení zákona neobjevili. "Šlo o formální pochybení. Měli vyřízené všechny papíry a s dotčenými orgány spolupracovali. Měli i závazné stanovisko k zásahu do významného krajinného prvku a pouze dotčené orgány neupozornili, že by měli mít výjimku," uvedla dnes pro ČTK vedoucí Oddělení ochrany přírody ČIŽP v Liberci Iveta Krušková. Proti rozhodnutí úřadu se lze odvolat do 15 dnů.

    Postih Lukeš respektuje "Byl to formální nedostatek, žádný úmysl. Je to poučení pro příště, abychom si všechny náležitosti pohlídali," uvedl. Podle něj sice měli souhlas od správce řeky ke vstupu do koryta, nezažádali si však o výjimku ohledně biotopu zvláště chráněných živočichů. "Nebylo ale prokázáno žádné větší poškození nebo úhyn vzácných druhů," dodal Lukeš.

    Jednatel maloskalských rybářů Jaroslav Dostál je rozsudkem inspekce zklamaný. "Je to výsměch, jsou tam nevratné změny. Zničil se kus řeky," uvedl dnes pro ČTK. Podle něj ryby uhynuly, ale dokázat se to nedá. "Nějaké číslo nelze říci, ryby řekou odplavaly. To by inspektoři museli přijet ihned," podotkl. Více než úhyn ryb ho ale mrzí poničení koryta řeky. "Ryby se časem nahradí, koryto je ale nenávratně poškozené. Je rozježděné a zmizely tůně, kde ryby nacházely útočiště," dodal.

    Práce začali na první části cyklostezky Greenway Jizera z Líšného do Dolánek u Turnova v dubnu. Desetikilometrový úsek přijde asi na 33,4 milionu korun, z evropské dotace se zaplatí bezmála 31 milionů. Cílem projektu je vybudování bezpečné stezky podél Jizery, kterou zvládne i méně zdatný cyklista. Stezka bude mít více využití ! Bude sloužit i místním při cestě do práce, školy či za zábavou.

    Výstavba ale má zpoždění. Část z Malé Skály do Líšného se měla otevírat už v květnu, kvůli nestabilnímu podloží se ale práce na tomto úseku protáhnou až do srpna. Sanace podloží si navíc vyžádá 400.000 Kč.

    Problémy nejsou jen tady, ale i v osadě Loužek u Turnova. Většinu domů tu vlastní chalupáři, kteří se obávají z narušení klidu. Cyklostezka totiž povede přes vesnic, jinudy to prý nejde, podle Lukeše . Majitelé rekreačních domů se obrátili i na Liberecký kraj s žádostí o přezkoumání vydaného stavebního povolení, podle Lukeše ale krajský úřad jejich žádost zamítl.

    Úsek z Líšného do Dolánek chtějí mít hotový v dubnu příštího roku. Stezka navazuje na rekonstruovanou trasu z Dolánek do Turnova, kterou nechalo město v minulých letech opravit. Je tam jeden z nejlepších úseků pro in-line bruslení v Libereckém kraji, který si návštěvníci pochvalují

    Cyklotrasa Greenway Jizera by měla v budoucnu vést od pramene řeky až po soutok Jizery s Labem. Do roku 2015 by mělo vzniknout zhruba 190 kilometrů.