Protržená kejdová nádrž v JZD

22.07.2012 21:22

 

      V zemědělském družstvu v Seničce na Olomoucku se protrhla kejdová nádrž. Asi 400 metrů krychlových kejdy, tedy tekutého statkového hnojiva, směsi výkalů hospodářských hnojiv a zbytků krmiv s podílem vody, unikla do říčky Blaty. U ekologické havárie zasahovali celou noc pracovníci Povodí Moravy, informovala ČTK mluvčí podniku Gabriela Tomíčková. Havárie podle ní zničila veškerý život v říčce na asi 15 kilometrech toku.
     Povodí Moravy havárii v takové situaci řešilo zvyšováním průtoků a ředěním vody z vodní nádrže Vilémov. A také ředěním vody v jezových zdržích v Těšeticích a Olšanech. "Uzavřeli jsme nápustě do rybníku a náhonu,a tak minimalizovali následky této havárie. I dnes je situace velmi vážná, maximum kejdy je zachyceno v jezové zdrži v Těšeticích," uvedla Tomíčková. Hasiči a zemědělci vypouštěli vodu z jezové zdrže na pole.
     Podle Prostějovského deníku se v nádrži s kejdou kvůli vysokým teplotám rozpustil asfalt, který utěsňuje betonové dno nádrže. Tím se dno uvolnilo a kejda unikla do řeky. Starosta Senice na Hané Michal Tichý musel svolat krizový štáb a ekologickou havárii řešit. Studny místních obyvatel podle něj znečištěny naštěstí nebyly.