Přibližně chybí miliarda na nitrátovou směrnici

18.07.2012 16:51

 

Zemědělci budou muset do konce příštího roku investovat ještě zhruba jednu miliardu korun, aby splnili podmínky takzvané nitrátové směrnice EU upravující nakládání se statkovými hnojivy. Nasvědčují tomu materiály, které projedná vláda. V roce 2010 ministerstvo odhadovalo tyto náklady na 2,8 miliardy korun. Částka ale klesla především v důsledku již uskutečněných investic, uvedlo dnes na svém webu ministerstvo zemědělství (MZe).

    Doteď farmáři do výstavby nových skladů na statková hnojiva investovali asi čtyři miliardy korun z Programu rozvoje venkova. Nyní je dotační titul zrušen, ale dle dostupných informací se uvažuje o jeho opětovném spuštění.

    "Snížení investičních nákladů oproti roku 2008 bylo způsobeno částečně snížením počtu zvířat v letech 2008 až 2011 o zhruba 11 procent," uvedlo ministerstvo zemědělství.

    Směrnice upravuje zacházení se statkovými hnojivy v takzvaných zranitelných oblastech. Ty jsou definovány jako území, v nichž jsou povrchové či podzemní vody ohroženy dusičnany ze zemědělských zdrojů. V současnosti zahrnují zhruba polovinu zemědělské půdy v ČR.

    Asociace soukromého zemědělství (ASZ) v minulosti český výklad směrnice označila za zbytečně přísný. Sedlákům se nelíbil především velký rozsah zranitelných oblastí. Ten se podle předsedy asociace Josefa Stehlíka sice snížit nepodařilo, nicméně podařilo se zmírnit alespoň některá ustanovení