Potok se po ekologické havárii zotavil

01.08.2012 07:47

 

 

Více než dvoukilometrový potok mezi Líšnou a Jablečnem na Rokycansku je čistý. Před deseti dny ho znečistilo velké množství močůvky, je už zcela čistý a žádné ryby v něm neuhynuly. Do nádrže v Jablečnu se navíc močůvka dostala minimálně a podle vzorků voda nebyla nebezpečně kontaminovaná, řekla ČTK Eliška Procházková z odboru životního prostředí rokycanské radnice.

     "Dopadlo to lépe, než jsme čekali. Voda v potoce je průzračná, jsou opět vidět kameny," uvedla. Radnice zahájí v polovině srpna se znečišťovatelem, zemědělskou firmou Zbirožská a.s. Zbiroh, správní řízení a udělí jí pokutu. Podle zákona by mohla dostat až půl milionu korun, ale vzhledem "k polehčujícím okolnostem" předpokládá odbor životního prostředí, že půjde o sankci "jen" v řádu desetitisíců korun.

    "Zbirožská se velmi iniciativně podílela na likvidaci havárie. Močůvku odčerpávali a odváželi na pole, potok na pěti místech ředili," uvedla Procházková. Asi 200 metrů pod hnojištěm a po dvou kilometrech toku instalovala firma hradbu z kotoučů ze slámy a z písku, které filtrovaly hrubé nečistoty.

     Zbirožská navíc sama, poté co radnice řekla, že už je vše v pořádku, objednala na své náklady u Zdravotního ústavu rozbory z potoka u dětského tábora a z nádrže. "Výsledky, které zatím nemáme, předáme radnici, táboru a obci, aby je vyvěsila," řekl šéf představenstva Zbirožské Jakub Červenka. Firma stále dováží do tábora v cisternách užitkovou vodu, kterou si děti před havárií braly z potoka.

     V nádrži bylo znečištění minimální, protože v potoce byl malý průtok a navíc se hodně močůvky zachytilo u vtoku na orobinci. "Žádnou uhynulou rybu rybáři nenašli," řekla Procházková.

     Podle Červenky byla příčinou úniku asi 30 metrů krychlových močůvky souhra nešťastných náhod, které "nejdou fyzikálním způsobem vysvětlit". Hnůj se posunul, ucpaly se všechny odtokové kanály a močůvka začala vytékat z 1,5 metru vysokého okna. Deset metrů vysoký zásobník na kejdu přitom prošel revizí koncem června. Koncentrace amonných iontů byla po havárii "jen" dvojnásobná oproti povolené, i když se předpokládalo několikanásobné překročení. "Vše jsme uklidili a poskládali hnůj od okna pryč. Na podzim, až hnůj vyházíme, zřejmě zvýšíme hranu okna anebo ho zmenšíme," dodal šéf firmy.