Opava rozdá kompostéry na odpad

21.08.2012 15:40

 

     Opavská radnice chce snížit objem komunálního odpadu až o 2000 tun za rok. Mezi zájemce proto rozdá na jaře příštího roku 600 kompostérů na biologický odpad. Ten by mohli využít především majitelé domů se zahradou. ČTK to řekl náměstek primátora Dalibor Halátek.

     Město nechá na skládku ročně vyvézt 14.000 tun směsného komunálního odpadu. Dalších 5000 tun je vytříděných. „Studie hovoří o tom, že ve směsném odpadu je až 40 procent biologického, který my mohl místo na skládkách končit v kompostu,“ vysvětlil náměstek důvody, proč chce město kompostéry rozdávat.

     Ve městě je podle Halátka asi 6000 domů se zahradou. Vedení radnice ale předpokládá, že řada domácností už svůj kompostér má. Do projektu chce radnice investovat 200.000 korun. Dalších 1,8 milionu korun hodlá získat z Operačního programu životního prostředí Evropské unie. „Pokud neuspějeme a peníze nedostaneme, dofinancujeme potřebnou částku ze svého,“ dodal náměstek.

     O kompostéry mohou žádat obyvatelé vilových čtvrtí a okrajových částí Opavy. Projekt se nebude týkat sídlišť ani zahrádkářských kolonií. „V případě zahrádkářů chceme jednat o vzniku takzvaných komunitních kompostáren. Jednalo by se o větší komposty, kam by se biologický materiál z kolonií odvážel,“ vysvětlil Halátek.

     V prvním kole hodlá město nakoupit 600 kompostérů. Pokud bude zájem o ně větší, v dalších letech by nakoupilo další.