Odstávka pražské čističky

03.08.2012 21:46

 

      Pražská ústřední čistírna odpadních vod plánuje odstávku. Bude ji mít 7.08.2012 v úterý ráno. Důvodem je údržba a revize trafostanic.  Veškeré odpadní vody tak budou po dobu šesti hodin vypouštěny do Vltavy.

ČTK o tom dnes informoval mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Ondřej Pokorný.

     Odstávka potrvá od jedné hodiny po půlnoci do 07:00. V této době bude podle Pokorného vypnuta napájecí část rozvodny elektrické energie. Po dobu výluky budou u výpustí do Vltavy norné stěny, které budou zachycovat plovoucí nečistoty. Tyto nečistoty budou pracovníci PVK sbírat a odvážet k likvidaci.

     Akce je domluvená s pražskou pobočkou České inspekce životního prostředí, součástí odstávky bude i zvýšení průtoku vody tak, aby byly odpady naředěné, řekla ČTK mluvčí inspekce Simona Cigánková.

  „Termín i čas odstávky byl stanoven cíleně, neboť srpen je měsíc, kdy je dle historických dat produkce odpadních vod nejnižší,“ uvedl v tiskové zprávě Pokorný. Podle něj navíc nejméně odpadních vod přitéká v ranních hodinách.

   Ústřední pražská čistírna se nachází na Císařském ostrově. Praha ji chtěla za peníze z EU opravit a rozšířit, miliardovou dotaci ale nezíská. Co bude s projektem dál, není dosud jasné.