Odstávka čističky ve Dvoře Králové

23.08.2012 12:51

 

     Dluhy, které má  společnost LITAVE způsobí odstávku čističky. Jde o společnst, která od dubna provozuje čistírnu odpadních vod ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku. Důvodem je, že město dlouhodobě neplatí za čištění odpadních vod, uvedla firma v otevřeném dopise. Dvorská starostka Edita Vaňková dnes ČTK řekla, že vzhledem k sporům ohledně čištění odpadních vod, dává město peníze za čištění do soudní úschovy.

     Firma uvedla, že kvůli neplacení za čištění odpadních vod není schopna dostát svým zavázkům, které má vůči dodavatelům, zejména elektřiny. „Přestože si uvědomujeme, že čistička odpadních vod, kterou naše společnost provozuje, je jediným podobným zařízením ve městě a její odstávka by měla katastrofální dopad na životní prostředí, vyčerpali jsme už všechny možnosti, jak její provoz nadále zajistit,“ uvedla firma. Tvrdí, že pokud do 16. září neuhradí své závazky, budou čističce zastaveny dodávky energii, což by mělo za následek odstavení celého zařízení.

     Starostka Vaňková řekla, že peníze za čištění odpadních vod město dává kvůli dlouhodobým sporům o cenu za čištění odpadních vod každý měsíc do soudní úschovy. „Zřejmě jim odpovíme v duchu ať se přihlásí o peníze, kterou jsou v soudní úschově, a neměl by být žádný problém,“ řekla Vaňková. Podle radnice platbu za čištění nyní po městě požadují jak bývalý provozovatel WWTP DKNL, tak společnost LITAVE. „Proto se město rozhodlo platit zálohy ve výši 1.673.000 Kč splatné dne 20. května, června a července do do soudní úschovy Obvodního soudu pro Prahu 1,“ uvedla radnice na svém webu.

     Město Dvůr Králové nad Labem čelí kvůli údajným dluhům za čištění odpadních vod třem exekucím. Žalobu na město podal bývalý provozovatel čistírny odpadních vod firma WWTP DKNL, která kvůli sporu o ceny s dvorskou radnicí na začátku února nechala 56 hodin téct do řeky splašky z šestnáctitisícového města.

     Firma WWTP DKNL tvrdila, že měsíční náklady na čistění odpadních vod činí bez zisku asi 3,5 milionu korun, od města firma dostává 1,67 milionu korun měsíčně. Firmě tak údajně vznikl za poslední roky deficit přes 100 milionů korun, město však více platit nehodlá a hájí se tím, že nezná celkovou cenu.