Nová kompostárna v Krnově

26.07.2012 21:13

 

Město Krnov připravuje stavbu vlastní kompostárny. Chce tak vyřešit problém, kam s biologicky rozložitelným odpadem, kterým se zabývá už několik let. ČTK o tom informovala krnovská mluvčí Dita Círová.

     Odpady z údržby veřejné zeleně i zahrad obyvatel by se v budoucnu měly svážet do zařízení, které vznikne na hektarovém pozemku v Guntramovicích. Město ho za 1,5 milionu korun koupí od soukromého vlastníka. Koupi už schválili krnovští zastupitelé. Pozemek je za zemědělským areálem mimo obytnou zónu a navazuje na cestu, která patří městu. Obyvatelům se tento plán zamlouvá.

     Vedoucí odboru životního prostředí Rostislava Rollerová uvedla, že město se bude snažit získat na stavbu kompostárny dotace. "Až bude pozemek v majetku města, vybereme levnou, ale moderní technologii kompostování, šetrnou vůči okolí zejména z hlediska pachu a prachu, a zahájíme předprojektovou a projektovou přípravu," řekla.

     Círová uvedla, že už v roce 2008 získal Krnov dotaci na zpracování projektové dokumentace k zařízení pro zpracování bioodpadů v průmyslové zóně v Červeném Dvoře. Kvůli nízké dotaci ale město realizaci zastavilo. "V současné době jsou tráva, větve, listí a biologicky rozložitelný odpad od občanů i Technických služeb Krnov shromažďovány ve zvláštních kontejnerech na sběrných dvorech a následně odváženy ke zkompostování externí firmě mimo Krnov, což se městu prodraží," uvedla Círová.