Nitrátové směrnice vláda schválila

13.07.2012 21:45

 

 Náklady na plnění takzvané nitrátové směrnice upravující nakládání zemědělců se statkovými hnojivy vláda nedávno schválila . ČTK se to dozvěděla na vládním webu. Ke splnění předpisu bude v Česku potřeba letos a v příštím roce investovat celkem ještě zhruba miliardu korun.

    Do nedávna farmáři vráželi peníze do výstavby nových skladů na statková hnojiva. Zemědělci investovali asi čtyři miliardy korun z Programu rozvoje venkova. Nyní je dotační titul zrušen, ale v budoucnu se podle informací uvažuje o jeho obnově.

     Zacházení se statkovými hnojivy je upraveno v takzvaných zranitelných oblastech. Ty jsou definovány jako území, v nichž jsou povrchové či podzemní vody ohroženy dusičnany ze zemědělských zdrojů. V současné době zahrnují skoro polovinu zemědělské půdy v ČR.

    Asociace soukromého zemědělství v minulosti český výklad směrnice označila za zbytečně přísný. Sedlákům se nelíbil především velký rozsah zranitelných oblastí. Ten se podle předsedy asociace Josefa Stehlíka sice snížit nepodařilo, nicméně podařilo se zmírnit alespoň některá ustanovení.