Naředěná kejda cestuje na Přerovsko

23.07.2012 21:45

 

     Naředěná kejda ze zemědělského družstva v Seničce na Olomoucku natekla do říčky Blaty. A dál putuje tokem a míří na Přerovsko. Podle mluvčí Povodí Moravy je směs hnojiva, výkalů a zbytků krmiv je smrtelná pro vodní organismy a méně odolné druhy ryb. I po silném naředění odborníkům práci komplikuje nízký průtok vody. Případem se zabývá policie. Vyšetřuje jestli náhodou havárie nebyla způsobena úmyslně. Zda se na ekologické haveárii  někdo nepodílel.

     "Naředěná kejda pokračuje ve slabší koncentraci na Přerovsko. Dnes bude řešena možnost nadlepšení průtoků v Blatě vodou z podniku Sigma Lutín, který má obrovské nádrže na zkoušky svých čerpadel. Další opatření jsou připravována na Přerovsku," řekla ČTK mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Dál se čerpá usedlý materiál z jezových zdrží Olšany a Těšetice.

     Práce pokračovali i v Olšanech. "Situace u nás je vážná, ta řeka je mrtvá. Bude se čerpat dál, čekáme na instrukce ze životního prostředí," uvedl ČTK starosta Olšan Milan Elfmark. Podotkl, že dosud se odborníkům společně s místními hasiči podařilo odčerpat asi 1200 kubíků zředěné kejdy a zhruba stejné množství čisté vody dodali do toku na okysličení. "Podle zpráv od rybářů to pomohlo, ztráty se alespoň trochu snížily," dodal starosta.

    Případem se už zabývá policie. "Prošetřujeme, zda nebyl spáchán trestný čin. Čekáme na výsledky hygieny, prověřuje se, zda nedošlo k porušení bezpečnosti či k zanedbání, které mohlo způsobit protržení nádrže," řekla ČTK olomoucká policejní mluvčí Marta Vlachová.

     Kejdová nádrž se protrhla v noci na pátek, uniklo asi 400 metrů krychlových kejdy, tedy tekutého statkového hnojiva, směsi výkalů, hospodářských hnojiv a zbytků krmiv s podílem vody. Havárii způsobily zřejmě vysoké teploty, které rozpustily asfalt utěsňující betonové dno nádrže. Dno se uvolnilo a kejda unikla do řeky. Povodí Moravy havárii řešilo zvyšováním průtoků a ředěním vody z vodní nádrže Vilémov a ředěním vody v jezových zdržích v Těšeticích na Olomoucku a Olšanech na Prostějovsku. Lidé žijící podél toku se potýkali se značným zápachem.