Mikroorganismy jako zachránci

31.07.2012 06:55

 

     Zhruba 400 kilogramů zeolitu naočkovaného mikroorganismy aplikovali dnes odborníci do znečištěné říčky Blaty, kterou nedávno postihla ekologická havárie. Podle ekologů, by bakterie měly pomoci vyčistit vodu kontaminovanou kejdou. Směs hnojiva, výkalů a zbytků krmiv do toku pronikla na začátku července ze zemědělského družstva v Seničce. Kvůli této havárii už zahynuly stovky ryb. Podle rybářů se říčka bude z ekologické havárie, považovanou za jednu z největších v regionu, vzpamatovávat několik let.

     Povodí Moravy tuto metodu využívá poprvé. "Přiklonili jsme se k této metodě kvůli tomu, že jde o čistě biologickou látku. Neobsahuje žádné chemikálie, a je proto velmi přátelská k životnímu prostředí. Pokud by se osvědčila, použili bychom ji na dalších tocích nebo rybnících, kde jsou podobné problémy. Nyní čekáme, jak se dávkování zeolitu projeví na samotném toku," řekla ČTK mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

     Podle vodohospodářů jde přitom o druhou fázi revitalizace toku - minulý pátek byl roztok rozstřikován po dně. Celkové náklady na tuto metodu jsou vyčísleny na 140.000 korun. "Zeolit, který je nadávkován látkou s mikroorganismy, by měl co nejvíce urychlit rekultivaci toku," doplnila mluvčí.

     Vodohospodáři se situaci na znečištěné říčce snažili v minulých dnech řešit zvyšováním průtoků a čerpáním jezových zdrží. Několik dní téměř nepřetržitě pracovaly na řece sací vozy, které odvážely na pole v majetku družstva ze dna odčerpanou sedlou hmotu. Odborníci zároveň napouštěli do kontaminované řeky čistou vodou. Celkové náklady na čištění říčky vodohospodáři zatím vyčísleny nemají.

    Havárie výrazně zasáhla i do života obyvatel žijících v okolí řeky. Například v Olšanech u Prostějova lidé několik dní cítili silný zápach. "Zápach nás už nyní neobtěžuje. Pozornost se nyní směřuje k Těšeticím, u nás je snížena hladina na minimum, počítá se s tím, že se budou v určitých úsecích odbagrovávat sedimenty," řekl ČTK starosta Olšan Milan Elfmark.

     Případem se zabývá policie. Podle olomoucké policejní mluvčí Marie Štrbákové bude vyšetřování trvat ještě několik týdnů. "Čeká se nyní na posudky i závěrečné zprávy jednotlivých institucí. Dosud ještě není vyčíslena ani celková škoda," řekla ČTK policejní mluvčí.

     Zhruba 400 metrů krychlových směsi hnojiva, výkalů a zbytků krmiv ze zemědělského družstva v Seničce na Olomoucku unikly z protržené nádrže v noci na 7.července. Havárii způsobily zřejmě vysoké teploty, které rozpustily asfalt utěsňující betonové dno nádrže. Dno se uvolnilo a kejda unikla do řeky. Za sebou zanechala zhruba dvacetikilometrový mrtvý úsek v řece. Olomoučtí rybáři z ní pak vytáhli na 700 kilogramů mrtvých ryb, další škody způsobila naředěná směs i na Přerovsku. Podle odborníků se bude říčka z následků vzpamatovávat několik let. Minimálně tři roky potrvá, než se do vody vrátí potrava pro ryby, říčka by měla ožít až během deseti let.