Kanadský ekolog Watson je pronásledován Interpolem

06.08.2012 11:16

 

     Na kanadského ochránce mořských živočichů Paula Watsona byl Interpolem vydán zatykač. Podruhé tak vyhověl žádosti Kostariky, která podle agentury AFP zakladatele sdružení ochranářů životního prostředí Sea Shepard viní z ohrožení lodní posádky při protestní akci proti lovu žraloků v roce 2002.

      Jedenašedesátiletý Watson se naposledy uchýlil do Německa, kde byl 13.  května zatčen na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Po složení kauce ve výši 250.000 eur (téměř 6,3 miliony korun) však mohl zůstat na svobodě za podmínky, že se bude dvakrát denně hlásit na policii, což přestal plnit 22.  července. Nyní je prohlášen za nezvěstného, ačkoli se v Německu přihlásil k pobytu.

     „Na základě potvrzení německých úřadů, že Paul Watson nesplnil podmínky dočasné svobody... a zmizel ze země, Kostarika obnovila svou žádost o zatykač,“ uvedl Interpol ve svém věstníku.

     Také Japonsko předloni předalo Interpolu příslušnou žádost o mezinárodní zatykač s obviněním, že Watson řídil útok žluklým máslem na jednu z japonských velrybářských lodí.

     Lov velryb pro obchodní účely zakazuje mezinárodní moratorium z roku 1986, ale Japonsko v lovu pokračuje v rámci údajného vědeckého programu, maso však často končí na talíři.