Kaly ve Svratce na Brněnsku

15.08.2012 19:56

 

     Hasičský zásah trval celé odpoledne. Hasiči likvidovali kaly, které v noci na dnešek unikly z čistírny odpadních vod ve Veverské Bítýšce na Brněnsku do slepého ramene Svratky. Zásah ukončili v podvečerních hodinách. Kaly odčerpali a pomocí norné stěny zamezili úniku do Brněnské přehrady. ČTK to řekla mluvčí podniku Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

     Z jakého důvodu kaly unikly do vodního toku, se neví. Nicméně nezpůsobily žádnou škodu.

    "Nešlo o nebezpečnou látku pro ryby a rostliny, nedošlo ani k žádné kontaminaci. Chtěli jsme však kal odstranit co nejdříve, aby nezbraňoval provzdušňování a nenapomáhal růstu sinic. Šlo pouze o menší havárii," uvedla Tomíčková.

     Vodohospodáři odebrali vzorky k laboratornímu zkoumání a budou monitorovat kvalitu vody. O velikosti pokuty rozhodne vodoprávní úřad pro veverskobítýšskou čistírnu.

      Slepé rameno Svratky leží nedaleko místa, kde vodohospodáři vypouštějí do Brněnské přehrady síran železitý. Je to jeden ze způsobů, který hubí ve vodě sinice a přehradu udržuje čistou. "V souvislosti s touto nehodou jsme se rozhodli preventivně na čas zvýšit množství vypuštěného síranu," doplnila mluvčí.

     Vodohospodáři se snaží již léta vyčistit Brněnskou přehradu od sinic a řas, aby opět sloužila rekreaci. Jde o náročný a ojedinělý projekt. Už přišel na více než sto milionů korun.