Jevišovická přehrada není plná díky suchu

28.07.2012 13:45

 

Jevišovická přehrada na Znojemsku není po čtvrt roce dosud napuštěna. Koncem dubna skončila její revitalizace. Přišla na 22 milionů korun. I když hned začalo napouštění, hladina je stále asi dva metry pod normálem, řekl ČTK starosta Pavel Málek (ODS).    

     Jevišovická přehrada byla postavena v roce 1897. Je nejstarší přehradou na Moravě a také technickou památkou.

     "Nízké stavy větší potíže nepřináší, protože na přehradě není lodní plavba. Současný stav je ale jasným dokladem toho, nakolik je sucho v letošní sezoně vážným problémem," uvedl starosta.

    Z přehrady bylo odtěženo 29.500 metrů krychlových bahna. Práce byly placeny ze státních dotací. Vyčištění by mělo napomoci tomu, aby byla přehrada v budoucnu bez sinic.

     Vodní dílo leží na říčce Jevišovce. Projekt zahrnoval obnovu několika mělkých tůní v údolní nivě na přítoku. V délce 205 metrů byly na řece obnoveny původní meandry, což by mělo zlepšit životní podmínky pro rostliny a živočichy.

     Práce zahrnovaly i zpevnění narušených břehů. "Vypuštění nádrže jsme využili k rekonstrukci spodních uzávěrů a opravě kamenné přehradní zdi," řekl ČTíK ředitel závodu Dyje společnosti Povodí Moravy Jan Moronga. Před vypuštěním vodního díla, které předcházelo stavebním pracím, z něj musely být odloveny všechny ryby - což představovalo 6900 kilogramů ryb.

     Státní podnik Povodí Moravy eviduje na většině toků ve své správě dlouhodobě nízké průtoky. Situace ale není kritická. Výrazně nízký stav, odpovídající suchu, hlásí zatím na Moravě jen vodohospodáři na řece Jihlavě v Přibicích na Brněnsku.

     Na škody způsobené zemědělcům velkým suchem se přijde na Znojemsko seznámit ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).