Hasičský zásah proti nebezpečným chemikáliím

25.07.2012 22:02

 

     Hasiči 9.července celé dopoledne bojovali s únikem nebezpečné chemikálie. Únik byl ve skladišti spediční firmy v Loděnické ulici v Pohořelicích na Brněnsku. Z porušeného kontejneru vyteklo asi 50 litrů čistícího přípravku s padesátiprocentním obsahem kyseliny sírové.

     Hasiči, kteří zasahovali v ochranných oblecích, celý prostor dekontaminovali. Nikdo se přitom nezranil, řekl ČTK jejich mluvčí Jaroslav Haid.

     Havárie se stala přibližně v 07:30. Tisícilitrový kontejner se zřejmě porušil při manipulaci. "Pracovníci firmy kontejner na vysokozdvižném vozíku ihned vyvezli na zpevněnou plochu před halou a naklonili jej tak, aby zabránili dalšímu úniku nebezpečné látky," řekl Haid.

     Chemikálie přesto vytekla na podlahu haly a na prostranství před ní. Pracovníci firmy halu vyklidili, aby se někdo nenadýchal výparů, poté hasiči vymezili nebezpečnou zónu a začali s odstraňováním chemikálie. Nakonec hasiči přečerpali zbytek přípravku do náhradní nádoby.

     Kyselina sírová patří k nejdůležitějším průmyslově vyráběným chemikáliím. Používá se při výrobě hnojiv, plastů, léčiv a barviv, dále například při úpravě rud a zpracování ropy nebo jako náplň do olověných akumulátorů.