Geosan Group má zaplatit 5,5 mil. za chyby při sanaci lagun

05.07.2012 18:48

 

Za pochybení při sanaci lagun po bývalé chemičce Ostramo v Ostravě má Geosan Group zaplatit pokutu 5,5 milionu korun. Tak rozhodlo ministerstvo životního prostředí (MŽP). Společnost porušila integrované povolení, když při loňském úniku nadměrného množství oxidu siřičitého do ovzduší nezastavila práce na zvápňování laguny. Mluvčí MŽP Matyáš Vitík řekl, že roti rozhodnutí se nelze dále odvolat. Vyjádření společnosti ČTK se zjišťuje.

    Česká inspekce životní prostředí v únoru udělila společnosti Geosan Group pokuty v celkové výši šest milionů korun. Geosan Group se však proti nim odvolala. Pokutu dostala společnost i za to, že překročila denní kapacitu při odtěžování kalů a provozovatel navíc toto plánované navýšení kapacity neohlásil na krajský úřad. Část pokuty ve výši 500.000 korun však MŽP, které je odvolacím správním orgánem, zrušilo a vrátilo ji k novému projednání na ČIŽP.

    "Ministerstvo dospělo k závěru, že uložení správní sankce za potenciální delikt nelze pro jeho nedostatečnou a nejednoznačnou skutkovou kvalifikaci akceptovat a je nezbytné tento výrok zrušit a věc v příslušné části vrátit k novému projednání," vysvětlil Vitík.

  Laguny po bývalé chemičce Ostramo, která byla v provozu celé minulé století, jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku. Sanaci lagun provádí pro státní podnik Diamo sdružení firem Čistá Ostrava. Vedoucí firmou sdružení je Geosan Group.