Firmám AVE CZ a .A.S.A. loni vzrostly tržby

07.08.2012 11:31

 

     Společnost .A.S.A. a AVE CZ, která patří mezi největší hráče v tuzemském odpadovém hospodářství v loni i přes pokračující hospodářské krizi zvýšila tržby. Naopak skupině Marius Pedersen obrat nepatrně klesl. Vše vyplynulo z informací, které ČTK zjistila z výročních  zpráv a na internetových stránkách odpadových firem.

     Skupina .A.S.A., která v Česku obsluhuje na 1,2 milionu obyvatel, loni zvýšila konsolidovaný obrat o 6,5 procenta na 4,2 miliardy korun. „A.S.A.  dosáhla příznivých výsledků i přes opětovné obavy z příchodu druhé vlny světové finanční krize, která kromě úbytku množství odpadů z průmyslových podniků na trhu způsobuje také dramatické výkyvy výkupních cen druhotných surovin,“ uvedla mluvčí společnosti .A.S.A. Marie Mocková.

     Konkurenční společnost AVE CZ ve finančním roce 2010/2011 zaznamenala nárůst obratu o 24 procent na 3,8 miliardy korun. Zhruba dvě miliardy korun firma získala z provozu skládek a svozu a zpracování komunálního odpadu.  Skupina AVE CZ v Česku obsluhuje více než 1,5 milionu obyvatel.

     Skupině odpadových firem Marius Pedersen loni stabilní obrat mírně klesl z 3,87 miliardy korun v roce 2010 na 3,76 miliardy korun.

    „V uplynulém hospodářském roce už bylo v některých úsecích cítit lehké oživení trhu. To se příliš netýkalo komunální oblasti, jejíž rozpočtová situace byla i nadále převážně napjatá. Naproti tomu v oblasti zajišťování zimní údržby a především v oblasti druhotných surovin bylo vidět značné zlepšení,“ uvedl jednatel společnosti AVE CZ Roman Mužík.

     Vedení společnosti .A.S.A. ve výroční zprávě upozornilo, že i loni obor odpadového hospodářské jako celek stagnoval. „Po celý rok probíhala řada výběrových řízení, která znamenala velký tlak na ceny a optimalizaci služeb,“ upozornilo.