Dostavba kanalizace v Benecku na Semilsku

19.07.2012 11:29

 

Skončily práce na rozšíření čistírny odpadních vod a dostavbě kanalizace v Benecku na Semilsku. Projekt za 20 milionů korun, který podpořila Evropská unie, pomůže zlepšit kvalitu vody v Jizeře a umožní další rozvoj oblíbeného turistického střediska. Nedostatečná kapacita původní čističky totiž nedovolovala napojit další objekty, po modernizaci se zvýšila na trojnásobek. ČTK o tom dnes informoval Zdeněk Rajm, investiční technik Vodohospodářského sdružení Turnov (VHS), které bylo investorem.

    Benecko leží ve třetí zóně Krkonošského národního parku, skládá se ze čtyř obcí s 1100 obyvateli. V samotné části Benecko žije 350 stálých obyvatel, v sezoně se tam ale počet lidí zvyšuje až na 2500. Dostavbu kanalizace a rozšíření čistírny připravovala obec několik let. Čistírna po rozšíření zvládne vyčistit vodu pro 1900 obyvatel, zatímco původně to bylo 630 lidí.

    "Měla by tak zvládnout i zvýšený objem odpadních vod v zimní turistické sezoně," poznamenal starosta Benecka Jaroslav Mejsnar. Zkapacitnění podle něj navíc umožní na kanalizaci připojit i objekty, které zatím neměly čištění odpadních vod dobře vyřešené, a umožní i další rozvoj obce a novou výstavbu.

    Kvůli umístění v národním parku a omezenému prostoru byla čistírna vybavena moderní technologií membránového bioreaktoru, která byla v takové velikosti v Česku použita poprvé. Princip membránové filtrace je založen na separaci pevných ve vodě obsažených částí pomocí rozdílných tlaků. Zatímco voda proniká přes membránu, pevné částice, bakterie a dokonce většina virů jsou zachyceny na pracovní straně membrány. Vyčištěná voda díky tomu splňuje evropské normy pro vodu ke koupání. "Pomůže to i části Dolní Štěpanice, protože jim v potoce poteče čistá voda," řekl starosta.

    Na modernizaci a rozšíření čistírny navázala ve druhé etapě dostavba kanalizace pod Hančovou boudou. "Spočívala ve výstavbě splaškové kanalizace v délce bezmála 800 metrů s čerpací stanicí," řekl Rajm. Vybudováno bylo i 23 přípojek, které umožní napojit na kanalizaci a čistírnu téměř 520 obyvatel. Obec připravuje i dostavbu kanalizace v osadě Dolní Štěpanice, která by se měla napojit na čistírnu v Jilemnici. "Máme připravenou projektovou dokumentaci, realizace ale bude záležet na tom, zda se nám podaří získat dotace, Benecko ani VHS si bez dotací projekt za 60 milionů korun nemohou dovolit," dodal Mejsnar.

    Výstavba kanalizace v Benecku a rozšíření kapacity tamní čistírny odpadních vod jsou po výstavbě lanovky největší investiční akcí v obci. Stavba navázala na velký integrovaný projekt Čistá Jizera, který vyřešil problémy s kanalizací, vodovody a čištěním odpadních vod v Semilech, Jilemnici, Turnově, Lomnici nad Popelkou a Rokytnici nad Jizerou. Akce za 950 milionů korun byla dokončena v loňském roce. Celkem bylo vybudováno 73 kilometrů nových kanalizací a 11 kilometrů vodovodů, což umožnilo na kanalizaci a čistírny odpadních vod napojit v regionu dalších 2500 nemovitostí.