Blatnice bude mít kanalizaci

01.08.2012 07:32

 

     Blatnice pod svatým Antonínkem na Hodonínsku se těší na novou kanalizaci. Do konce roku by  nová čistírna odpadních vod měla být za 40 milionů korun hotová. Tři čtvrtiny z této částky uhradí stát z dotací, řekl ČTK starosta obce Vladimír Hanák. Tím plány nekončí, příští rok obec plánuje další investici. Za 21 milionů rozšíří vodovodní síť a vybuduje nový přivaděč.

     Podle Hanáka dosavadní čistírna odpadních vod byla malá,  kapacitně nedostačovala. "Měla už velmi zastaralou technologii," uvedl. Práce na nové čistírně už v obci začaly, hotová bude do konce roku. Zakázky se ujala společnost Imos Zlín.

     Blatnice už vybrala také dodavatele pro stavbu vodovodu v příštím roce. S nabídkou 21 milionu korun vyhrálo sdružení firem Artezia - Swietelsky. Hanák předpokládá, že tři čtvrtiny z této částky zaplatí stát, zbytek bude muset uhradit obec. V Blatnici je podle Hanáka nedostatek kvalitní pitné vody pro 2100 obyvatel. Způsobuje to problémy také firmám Siempelkamp a Seiko Flowcontrol, které v místní průmyslové zóně zaměstnávají více než 300 lidí.

     Obec chce do Blatnice přivést vodu z vrtu v obci Lipov. "Nejdříve musíme udělat přivaděč a napojit tuto vodu na rozvod v obci. Tam, kde vodovod není, jej chceme rozšířit," uvedl Hanák.

     Blatnice pod svatým Antonínkem kromě uvedených investic provedla letos pouze menší stavební práce. Prodala také právo výsadby vinic, které vlastnila. Vyneslo jí to pouze několik desítek tisíc korun. "Za to jsme vyměnili část oken na obecním úřadě," uvedl Hanák. Právo výsadby vinic od Blatnice koupilo Vinařství Tetur z Velkých Bílovic na Břeclavsku. Vinice na místě už byly v minulosti vyklučeny. "Jsme rádi, že se na jejich místě bude moci nasadit něco jiného," uvedl Hanák.